Tradicionalna toplina
Krušne peči
Krušne peči ali kmečke peči so bile v preteklosti srce vsakega kmečkega doma, saj so bile središče hiše. V peči se je kuhalo, peklo, sušilo sadje, hkrati pa je predstavljala edini vir ogrevanja. Čeprav so se skozi čas nekoliko modernizirale, ohranjajo svojo tradicionalno funkcionalnost in toplino, ki jo prinašajo v vsak dom.
Različne oblike in konstrukcija
Po obliki imajo krušne peči kar nekaj možnosti. Lahko je kvadratna, pravokotna, okrogla, ovalna, … Vrhnji del je lahko zaključen ravno, s tem pridobimo več ležalne površine. Lahko je z zapečkom. Včasih, ko je peč predstavljala edini vir ogrevanja v hiši, so bile peči pozidane večinoma z zapečkom. S tem se je pridobilo več grelne površine. Kurišče krušne peči se običajno izvede iz sosednjega prostora (kuhinje, hodnika, …), lahko pa se naredi tudi iz prostora.
Pozidava kurišča se izdela iz posebnega (pečarskega) šamota, kateri ima sposobnost velike akumulacije toplote. Ker je krušna peč namenjena tudi peki kruha, se dno peči obloži s posebno šamotno opeko. Posebnost krušne peči so tudi dvojna vratica – notranja in zunanja. Lahko so jeklena, kovana, gladka ali okrašena. Zunanjost krušne peči je prepuščena domišljiji posameznika, saj lahko izbiramo med različnimi pečnicami, zaključimo lahko s pečarskim ometom ali pa kombiniramo oboje.
Pečnice so lahko tipično slovenske, reliefne, v sedanjem času pa predvsem moderne oblike. Tudi izbira barve je velik dejavnik pri izgradnji peči, saj mora biti usklajena z ostalo opremo v prostoru.
Pozidava kurišča se izdela iz posebnega (pečarskega) šamota, kateri ima sposobnost velike akumulacije toplote. Ker je krušna peč namenjena tudi peki kruha, se dno peči obloži s posebno šamotno opeko. Posebnost krušne peči so tudi dvojna vratica – notranja in zunanja. Lahko so jeklena, kovana, gladka ali okrašena. Zunanjost krušne peči je prepuščena domišljiji posameznika, saj lahko izbiramo med različnimi pečnicami, zaključimo lahko s pečarskim ometom ali pa kombiniramo oboje.
Pečnice so lahko tipično slovenske, reliefne, v sedanjem času pa predvsem moderne oblike. Tudi izbira barve je velik dejavnik pri izgradnji peči, saj mora biti usklajena z ostalo opremo v prostoru.
Toplota, ki traja
Dolgotrajna toplina in optimalna učinkovitost
Krušna peč potrebuje malo več časa , da se segreje, nato pa prijetno toploto dolgo časa oddaja v prostor. Krušne peči zaradi svoje gradnje prijetno sevajo toploto v prostor. Pri tem ni kroženja zraka v prostoru in s tem se ne dviguje prah ter drobni delci, ki so neprijetni za alergike. Največji izkoristek peči dosežemo, če jo kurimo 1x dnevno. S tem dobimo največji izkoristek , ob majhni porabi drv.
Ko združimo Vaše želje, zahteve in značilnosti vašega prostora, z našimi dolgoletnimi izkušnjami, postanejo naše peči srce Vašega doma.
Ko združimo Vaše želje, zahteve in značilnosti vašega prostora, z našimi dolgoletnimi izkušnjami, postanejo naše peči srce Vašega doma.
✔
Slovenska izdelava
✔
150 letna tradicija
✔
Slovenske surovine
✔
Estetika in eleganca
✔
Visok izkoristek gretja
✔
Toplina v domu in srcu