TOPLOTI DAJEMO OBLIKO ŽE OD LETA 1867
Pečarstvo Fujan - Banner slika za stranPečarstvo Fujan - Banner slika za stran Mobile

Ohranite toploto doma na pravilen način

Kako pravilno kuriti peč

Pravilno kurjenje peči in kaminov je ključno za učinkovito ogrevanje, varnost in podaljšanje življenjske dobe vašega ogrevalnega sistema. Ustrezna izbira goriva, pravilna tehnika kurjenja in redno vzdrževanje ne pripomorejo le k boljšemu izkoristku toplote, temveč tudi zmanjšajo vpliv na okolje. Napačno kurjenje, kot uporaba neustreznih materialov ali vlažnih drv, lahko privede do težav z dimnikom, povečane emisije škodljivih snovi ter celo nevarnosti požara.

V nadaljevanju se bomo posvetili pravilnim praksam pri izbiri kuriva, vzdrževanju peči in kamina ter drugim ključnim vidikom, ki zagotavljajo varno in učinkovito uporabo ogrevalnih naprav.

Kakšno kurjavo uporabljamo za kurjenje peči in kaminov?

Za kurjenje sobnih peči in kaminov uporabljamo izključno samo suha drva listavcev – bukev ali hrast, ker imajo najvišjo toplotno kalorijsko vrednost. Najbolje izgorevajo drva sušena na zraku vsaj 2 leti.

Česa ne smemo kuriti v lončenih pečeh in kaminih?

V lončenih pečeh in kaminih ne smemo kuriti odpadnega materiala in plastike. Prav tako ne smemo kuriti vlažnih drv, ker slabo izgorevajo in s tem mašijo dimne kanal, ter steklo na vratih. Kamin je običajno osrednji predmet v prostoru zato je pomembno, da deluje estetsko in dekorativno tudi takrat kadar v njem ni ognja. Klasične oblike kaminov najdemo predvsem v starejših objektih. V današnjem času so se razvile nove, modernejše oblike kaminov in lončenih peči, ki do neke mere prispevajo k novemu videzu in predvsem izkoristku kamina. Vendar je treba pri sodobnem oblikovanju kamina upoštevati določena pravila - velikost prostora, kako velik prostor želimo ogrevati, višina in premer dimnika,...

Kamin ali lončena peč brez dimnika ne more delovati, zato je pri projektiranju in montaži kamina potrebno največ pozornosti posvetiti dimniku kot osnovni pogoj za dobro delovanje vgraditi kamin, ki bo dobro in varno deloval je zelo zahtevna naloga. Tega so vešči uveljavljeni mojstri z dolgoletnimi izkušnjami.

Kakšno naj bo kurišče kamina?

Kurišče kamina naj bo v sorazmerju z velikostjo kamina. Zidano naj bo iz šamotne opeke in šamotne malte oz. šamotnih plošč. Na dnu kurišča je nameščena zgorevalna rešetka, na kateri izgoreva gorivo. Pod rešetko je kanal za čiščenje pepela in morebitni kanal za dotok zraka. Pred kuriščem kamina je zaradi varnosti priporočljivo, da so tla iz negorljivega materiala. Tla pred kuriščem so tako zaščitena pred morebitno žerjavico, ki bi padla iz kurišča kamina.

Dovod svežega zraka v kurišče kamina – peči

Zelo priporočljivo je, da si že pri sami gradnji pripravimo dovod zunanjega zraka. Dovesti ga je potrebno v bližino kurišča kamina – peči. Če bo peč slonela na zunanjo steno, lahko naredimo preboj skozi steno. Če pa je peč v notranjosti prostora, pa dovod svežega zraka izvedemo v estrihu.

Če imate kakršna koli vprašanja o pravilnem kurjenju peči in kaminov ali potrebujete nasvet pri izbiri primerne kurjave, smo vam z veseljem na voljo. Ne oklevajte in nas kontaktirajte – z veseljem vam bomo pomagali pri vseh vaših potrebah in vprašanjih.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram