Za kurjenje sobnih peči in kaminov uporabljamo izključno samo suha drva listavcev – bukev ali hrast, ker imajo najvišjo toplotno kalorijsko vrednost. Najbolje izgorevajo drva sušena na zraku vsaj 2 leti.
V lončenih pečeh in kaminih ne smemo kuriti odpadnega materiala in plastike. Prav tako ne smemo kuriti vlažnih drv, ker slabo izgorevajo in s tem mašijo dimne kanal, ter steklo na vratih. Kamin je običajno osrednji predmet v prostoru zato je pomembno, da deluje estetsko in dekorativno tudi takrat kadar v njem ni ognja. Klasične oblike kaminov najdemo predvsem v starejših objektih. V današnjem času so se razvile nove, modernejše oblike kaminov in lončenih peči, ki do neke mere prispevajo k novemu videzu in predvsem izkoristku kamina. Vendar je treba pri sodobnem oblikovanju kamina upoštevati določena pravila - velikost prostora, kako velik prostor želimo ogrevati, višina in premer dimnika,...
Kamin ali lončena peč brez dimnika ne more delovati, zato je pri projektiranju in montaži kamina potrebno največ pozornosti posvetiti dimniku kot osnovni pogoj za dobro delovanje vgraditi kamin, ki bo dobro in varno deloval je zelo zahtevna naloga. Tega so vešči uveljavljeni mojstri z dolgoletnimi izkušnjami.
Kurišče kamina naj bo v sorazmerju z velikostjo kamina. Zidano naj bo iz šamotne opeke in šamotne malte oz. šamotnih plošč. Na dnu kurišča je nameščena zgorevalna rešetka, na kateri izgoreva gorivo. Pod rešetko je kanal za čiščenje pepela in morebitni kanal za dotok zraka. Pred kuriščem kamina je zaradi varnosti priporočljivo, da so tla iz negorljivega materiala. Tla pred kuriščem so tako zaščitena pred morebitno žerjavico, ki bi padla iz kurišča kamina.
Zelo priporočljivo je, da si že pri sami gradnji pripravimo dovod zunanjega zraka. Dovesti ga je potrebno v bližino kurišča kamina – peči. Če bo peč slonela na zunanjo steno, lahko naredimo preboj skozi steno. Če pa je peč v notranjosti prostora, pa dovod svežega zraka izvedemo v estrihu.